Energia NU se conserva

De dimineata am vazut inca un episod din “Dark matter & dark energy” de la TTC, un documentar destul de misto. In aces episod era vorba despre presiunea (negativa) a energiei intunecate si de ce cauzeaza aceasta expansiunea accelerata a Universului. La un moment dat argumentatia a alunecat spre conservarea energiei, si respectivul lector a demonstrat ca in spatiul relativist/expansionist energia nu se conserva, ceea ce m-a socat un pic, mai ales ca era destul de evident, dar eu nu ma gandisem pana acum.

Asa cum stim, intotdeaua o simetrie este asociata cu o marime care se conserva. In cazul energiei, in fizica clasica, este vorba de invarianta la trecerea timpului, adica faptul ca legile fizicii sunt aceleasi in orice moment al universului. However, in cazul unui Univers in expansiune, desi materia in sine nu este afectata, fotonii pierd energie prin deplasarea spre rosu, energie care se pierde. Sigur, discutia este aici destul de deschisa, pentru ca notiunea de energie depinde si de sistemul de referinta, dar ideea de baza, din cate inteleg eu, este ca se pierde energie. Universul pare sa fie totusi un sistem deschis.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.