Astronomia cu un instrument mic (1)

Multi incep astronomia cu un instrument mic sau mediu, probabil un refractor, sau, de multe ori cu un junk scope, ceea ce poate duce la dezamagiri premature. Chiar si un junk scope poate fi un instrument util si placut in observarea cerului, cu mici modificari si precautii. In aceasta serie voi selecta informatii si articole care sa imbunatateasca si sa usureze observarea cu un astfel de instrument.

O problema care apare de multe ori in observatii este recunoasterea obiectului observat, pentru ca desigur ca este extrem de departe de ceea ce se vede in pozele de la Hubble sau de la telescoape de 3 – 4 metri, si poate fi destul de derutant. Utile in aceste cazuri sunt schitele astro (asa numitele astro-art) facute de astronomi in timpul observatiilor. In paralel fie spus, astfel de schite sunt utile si pentru imbunatatirea tehnicii de observatie vizuala si pot fi practicate de oricine.
Listez aici o serie de linkuri cu siteuri ce contin astroschite facute cu instrumente mici si medii:

Deep space si planete – http://www.astrosurf.com/l60/en/L60_deep_sky.html (contine si o lista utile de obiecte observabile cu un instrument mic)

Deep space si planete – http://www.comnet.ca/~nowlan/heaven/heaven.htm

Deep space – http://www.cobweb.nl/bertyvon/deepsector.html

Deep space – http://clifty.com/scott/DSO/main.html

Sper sa fie utile. In episodul viitor voi expune idei usor de implementat pentru imbunatatirea rapida a unui instrument mic.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.