IMax – Mission to MIR

Azi dimineata am vazut IMAX: Mission to MIR , un film din ani ’90, ce cuprinde cateva misiuni de colaborare NASA – RKA , in care astronauti americani au stat pe MIR, a existat si un dock intre MIR si o naveta americana Endeavour.

MIR
De la distanta de 17 ani am remarcat diverse amanunte amuzante, induiosatoare, sau pur si simplu stupide. Atmosfera filmului este tipica momentelor de entuziasm fragil, de dupa caderea (asa cum se vede acum, temporara) a URSS, in care cooperarea intre rusi si americani parea in sfarsit realizabila si sigura. Bineinteles, ceea ce se intelegea era cooperarea intre o Rusie aparent neutered, in prag de colaps, si o America aparent victorioasa.

Un american care urma sa fie primul care mergea intr-un modul Soyuz de comanda (deci practic participa la lansare/docare cu Mir) explica destul de jenat/uimit ca trebuie sa invete rusa, pentru ca toate comenzile sunt in rusa si nu intelege nimic. Filmul prezinta alternativ contactul americanului cu Star – city-ul rusesc, care arata cam dezolant pentru ceea ce este ( in esenta un oras populat doar de haute bourgeoise moderni bine platiti), si a unui rus cu cultura americana – adica gratar in curtea din spatele casei … pretty pathetic.

MIR este … MIR, adica o chestie plina de cabluri, conducte obiecte care plutesc peste tot, cam tot ce reusisera sa adune in 10 ani respectabili de utilizare.

MIR

Asa cum banuiam imaginile din MIR nu au fost filmate cu camere IMAX se vede diferenta de calitate. In schimb imaginile de la andocarea MIR – Endeavour sunt superbe, ansamblul arata destul de SF. Desi nu intra in detalii, m-ar fi interesat sa stiu mai mult despre procedura efectiva, eu banuiesc ca Endeavour a manevrat mai mult desi MIR avea si ea thruster-e de control.

MIR si Endevour

Pentru a aduce probabil o dimensiune umana filmului, la un moment dat este o scena in care rusii si americanii canta impreuna la chitara un cantect rusesc … yeah right.

Spre final, o americanca care ramasese pe MIR este nevoita sa se intoarce pe pamant cu modulul Soyuz, adica hard landing cu parasuta, deoarece (ca o avant-premiera a ceea ce urma in anii urmatori) se descoperise o problema la naveta si zborurile erau oprite. De ce nu ma mira chestia asta?

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.