Intretinerea skiurilor in lumea reala (2)

In episodul de astazi voi descrie ascutirea canturilor. Ascutirea canturile esto o operatie care se face cel mai bine intr-un centru specializat, dar se pot obtine rezultate multumitoare si in conditii “amateur”.
Dar atentie, facuta gresit, o astfel de operatie poate reduce performanta skiurilor! Nu faceti asa ceva daca nu stiti ce faceti, sau nu sunteti sigur de tehnica.

Asadar, care e scopul? Canturile sunt zona principala de interactiune intre skior si zapada in viraje in zapada suficient de compacta (zapada comuna de partie), inghetata, firn, sau chiar gheata.

In functie de zapada tinta (care e considerata limita de siguranta) ascutirea canturilor se face in mod diferit. Teoria ca teoria, dar in practica ceea ce se intampla e asa: skiezi pe gheata, pietre, pamant, freci skiurile pe asfalt cand tie lene sa le dai jos, etc, etc si pe urma te trezesti ca ai canturile tocite si nu te mai tin cand skiezi, ergo esti numai in cur cand faci viraje cu figuri. Asa patesc eu 🙂 .

Cand se face aceasta operatie? In principal o singura data pe sezon, la inceput.

So, in afara de varianta profesionista, se poate achiziona asa ceva:

Edge Tunner

Este un edge tunner toko, l-am luat acum vreo 2 ani din Metro cu vreo 500 si ceva de mii (daca mai tin minte bine), si este instrumentul principal in aceasta operatie.

In afara de el este nevoie de un smirghel fin
Smirrghel fin

Un marker negru, si o pila fina.

Kitul de edge tunning vine cu o pila speciala

Pila de Edge Tunning

Aceasta pila poate fi orientata vertical sau orizontal, in functie de unghiul de ascutire dorit. Acest tunner oferea un unghi de 1 grad in plus sau in minus, adica cu priza mai buna sau mai slaba. Noi o sa vrem priza mai buna, bineinteles.

In plus mai avem o periuta de sarma, utila in curatarea pilei.

Periuta de curatare pila

Ok, sa-i dam drumul.
Pacientele? Aceleasi Volkl Carver Axis facute varza. Sa le vedem din nou:

Volkl Carver Axis inainte

Canturile sunt destul de lovite, indoite in unele zone, naspa … ce sa zic.

In primul rand se observa indoiri ale cantului. In aceste zone trebuie sa fim atentie, ca sa nu luam prea mult din cant.

Cu markerul se trage pe cant o linie, ca sa stim ce zone au fost ascutite (se ia cand se ascute). Pornind de la coada se trece spre varf, apasand usor, de mai multe ori si in aceeasi directie in fiecare zona. Se insista mai mult in zona de torsiune fiind foarte importanta.

Operatia de ascutire

Dupa terminarea operatiei, cu smirghelul fin se elimina eventualele asperitati ramase de la ascutire:

Curatare canturi

Cam asta e … mai multe informatii de exemplu la :

http://classic.mountainzone.com/gear/99/ski/tune/

In episodul viitor ceruirea skiurilor …

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.