Review Cautator RDF Galileo Mars Finder

RDF Galileo Mars FinderAcum cateva saptamani mi-a venit din State un red dot finder (RDF) comandat de la Apogee Inc. si care l-am cumparat cu modica suma de 13 $ (era oferta :), acum e 16 $ ), cu mult mai putin decat multe alte produse similare mult mai naspa, care se pot lua din Romania pe la 40 de euro.
Transportul a fost 7 $, si mi-am mai cumparat, tot atunci, un Plossl de 10 mm, care o sa-l evaluez mai incolo.

Dar ce este un cautator red dot finder (sau unit finder cum i se mai zice)? Este un dispozitiv care genereaza pe o suprafata de sticla un punct sau (cum este acest caz), cercuri concentrice care se vad “proiectate” pe cer.

Cu ajutorul lui se poate face o pozitionare initiala foarte usora a telescopului, si chiar star hopping daca conditiile permit (poluare luminoasa mai mica)
Asa cum se observa din poza, este din plastic negru, cu 2 butoane de reglaj al pozitiei cercurilor proiectate, si un buton mare, in partea stanga, de reglaj al intensitatii.
Acest reglaj este foarte util, mai ales daca se urmaresc niste stele de magnitudine mare.

In partea din fata are un tray in care se pun 2 baterii AA, care au venit cu produsul. In principiu aceste baterii ar trebui sa tina mult, asta daca nu uit cumva cautatorul deschis intr-o seara, eveniment destul de comun, se povesteste 🙂

Iata cum arata montat:

Galileo pe luneta

Se monteaza pe o baza adeziva, care se pune usor pe telescop, in orice pozitie se doreste. O astfel de montare e mult mai versatila, pentru ca este universala si usor de aplicat.
Eu am preferat sa o pun usor inclinat, pe la jumatatea OTA, pentru ca mi s-a parut mai usor de folosit si nici un bloca cautatorul optic care il am.
Baza de montare

Baza are 2 suruburi, astfel incat cautatorul poate fi scos cu usurinta si depozitat.

Galileo pe luneta 2

Dupa instalare, sistemul trebuie aliniat cu telescopul. In acest scop, cautatorul are 2 butoane care asigura miscarea pe orizontala si verticala. Spre deosebire de cautatoarele optice, alinierea este imposibil de facut ziua, deoarece nu se disting cercurile rosii proiectate. Alinierea este foarte simpla si usoara.

Cautatorul proiecteaza 3 inele concentrice: unul de 0.5 grade, 1 grad si 2 grade, spre deosebire de multe RDF-uri mult mai scumpe care proiecteaza doar un punct rosu. Lumina este rosie dintr-un motiv destul de evident: prezervarea adaptarii la intuneric.
Pe ansamblu sunt foarte multumit de el: ieftin si isi face treaba. O posibila problema ar fi ca nu are scut de condens, cum ar avea Telradul, dar avand in vedere ca un telrad costa 40 USD (fara scut), in afara, si probabil dublu in Romania, e un neajuns minor.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.