21 ianuarie 2009 – ski la Isola 2000

telescaun in amurg la isola 2000

… si am avut prima experienta de ski frantuzesc, saptamana trecuta, intr-o statiune cu un nume cu iz italienesc – isola 2000.

Dar sa incepem cu inceputul: acum vreo 3 saptamani vorbeam cu J, ca doi expati, sa gasim o statiune de ski pt un weekend, undeva la mijloc, intre olanda si sudul frantei. Asta pica cam … plm, chamonix, elvetia, etc etc. In gluma (proasta) am sugerat la grave, J s-a plans ca e doar un teleski si am renuntat … Oricum distanta era mare pt amandoi.
Pana la urma cea mai buna solutie s-a dovedit ca el sa vina cu avionul aici, eu sa-l iau si sa mergem la o statiune mai apropiata din Alpii de sud. Aici in afara de Isola se mai gasesc Auron si Valberg, statiuni similare ca dimensiuni si pozitionare. Bun, si multe altele ca de exemplu Serre Ch, dar vorbesc de cele accesibile intr-un weekend.

Am plecat cu credincioasele mele volkl carver axis de 1.91, la fel de eficiente ca de obicei. J urma sa-si ia  niste skiuri de jucarie de 1.50 probabil, ca sa skieze “carve”.

Alpii de sud sunt niste munti cu adevarat interesanti … la 90km de coasta ajungi la 3000 si ceva de metri rapid, vara chiar pe sosea daca te mananca in cur. Apropierea de coasta inseamna precipitatii extrem de bogate .. anul asta periculos de bogate: isola 2000 a fost blocata o saptamana in noiembrie: in multe locuri se acumulasera > 20 de m de zapada.
Deja cativa nefericiti au semnat condica la morti_in_avalansa_pe_hors_piste asa ca nu prea e de glumit, din fericire deja a trecut ceva timp si ce era de curs a curs. Asta nu insemna bineinteles ca nu imi infasor arva sub polar.
Revenind la actiune, sambata 21.01 la o ora stupid de tarzie intram in a8 spre Nice … Drumul este in mare bun, cu parti de voie rapide. Zapada a aparut doar la sfarsit, pe ultimii 20 km, cand practic urci spre statiune din satul Isola, dar foarte putina pe sosea. La un moment dat am vrut sa-mi pun lanturile, nereusind din prima am renuntat, oricum a mers.
Pe la pranz (dupa cam 2h) ne parcam masina intr-o parcare excelent de pustie: isola 2000 ne intampina aproape goala.

La isola si in alte statiuni frantuzesti, dupa cum aveam sa descopar, nu se folosesc cartele de acces. In principiu iti cumperi niste abtipilduri care ti le pui(sau nu) pe tine si treci .. se trece pur si simplu la toate instalatiile. La unele mai e cate cineva care mai controleaza prin sondaj … dar cam atat. Se bazeaza pe incredere. Eu dupa cateva incercari eu mi-am pus abtipildul pe casca …
Abonamentul pt o zi este 24 euro, demi-jurneul 20, inchiriatul cam 20.


Ca domeniu skiabil Isola se prezinta bine: 120 km/44 piste, si 22 de teleferice dintre care 2 gondole mai mari. Destul de multe sunt telescaunele mai vechi, nedebraiabile, de 2  – 4, dar sunt si vreo 2 de 8, moderne.
De skiat e destul, noi nu am apucat intr-o zi decat cateva piste sa facem. Majoritatea sunt insa usoare … chiar si alea asa zis grele. Greu inseamna doar cateva grade in plus in inclinatie si ceva mai multe moguls.
Dpdv coclauri se gasesc tot timpul variante, dar cunoscatorii le stiu mai bine. Am vazut mai multe culoare interesante cu destul de multe urme pe ele, dar nu imi era clar cu sa ajung acolo si nu aveam timp sa le caut. Asa cam m-am rezumat la variante prin padure/padurici, destul de comune.

Zapada era excelenta, cam 15 – 20 cm de pudra inghetata si fluida deasupra unei zapezi bine batute de ratrakuri … de vis pentru o statiune. Gheata e un musafir greu de gasit in zona. Cat am stat acolo a nins intermitent, inca vreo 10 cm cum am constatat la intoarcere pe sosea. Dpdv al securitatii, erau destul de multe zone alpine expuse, unde vedeam niste versanti destul de ingrijoratori. Oamenii isi faceau datoria si inchideau anumite zone dar lumea nu prea lua in seama avertizarile …


La momentul potrivit am gustat si o bere, mult prea comuna si proasta 1664, intr-o cabanuta cocheta pe la 2000 si ceva de metri, langa partie. Pentru nostalgici gratarelul sfaraia langa cabana.

O bere era 3.5 sau 4.5 euro (la 25 cl), un hotdog 4 euro, o portie de cartofi prajiti 4.5 euro.
Si cam atat – cu ultimul telescaun luat ne-am oprit la masina si ne-am tirat … cu mare atentie pe sosea: la zapada proaspata si la plugurile imense si carora le si cam rupea de alte masini, care aparusera deja.

Submit comment

Allowed HTML tags: <a href="http://google.com">google</a> <strong>bold</strong> <em>emphasized</em> <code>code</code> <blockquote>
quote
</blockquote>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.